INFORMASJONSKAPSLER

Nettsiden inneholder cookies (informasjonskapsler), som er en tekstfil som tar vare på data og som inneholder informasjon. For å kunne bestille varer må du akseptere bruk av cookies. Formålet er å samle inn informasjon for å forbedre brukeropplevelsen, samt optimalisere innholdet for den enkelte bruker.

Tirsdagsforedrag våren 2023 + akademisk kvarter

Dato: 04.04.2023

Beskrivelse

Velkommen til tirsdagsforedrag på Arkeologisk museum! Museumskaféen er åpen med alle rettigheter fra kl. 12.

I forkant av hvert foredrag arrangerer museet akademisk kvarter. Bli med inn i utstillingene på spesialomvisning tilpasset kveldens tema kl. 18.00-18.15.

OVERSIKT OVER FOREDRAG

28.02: Feltsesongen 2022. Even Bjørdal, arkeolog, AM, UiS. Føredraget vil gje smakebitar frå dei arkeologiske undersøkingane som vart utført i regi av AM UiS i løpet av 2022, frå Karmøy i nord til Lund i sør. Det vart påvist gjenstandsfunn og spor i bakken frå eit tidsspenn på mange tusen år: både steinalder, bronsealder, jernalder og mellomalder er representert. Føredraget vil bli presentert av prosjektleiar Even Bjørdal på vegne av dei ulike arkeologiske undersøkingane.

07.03: Båtgraver. Frans-Arne Stylegar, arkeolog, Nye Veier. I Kvinesdal fant man ved hjelp av georadar en båtgrav på Øyesletta. Det finnes hundrevis av dem, men de havner oftest i skyggen av sine mer berømte «fettere», skipsgraver som dem fra Karmøy. Men begravelse i eller med mindre fartøyer, båtgraver, er et særpreget og viktig innslag i gravskikken i vikingtid. I dette foredraget ser vi nærmere på den spesielle båtgravskikken.

14.03: Jordbruk i krisetid- et arkeobotanisk blikk på 500-tallskrise. Sara Fredrika Westling, arkeobotaniker. AM, UiS. Fra midten av 500-tallet e.Kr. indikerer det arkeologiske materialet en krisetid i Rogaland. Den har blitt satt i sammenheng med den såkalte fimbulvinteren, en kald periode forårsaket av vulkanutbrudd. Samtidig var det pest i Europa og urotider mange steder. Hvordan klarte Rogalands bønder seg gjennom den vanskelige tiden? I mitt doktorgradsprosjekt ser jeg på jordbruksutviklingen i forbindelse med krisen. Jeg bruker makrofossiler, planterester fra arkeologiske utgravinger, for å finne ut mer om dyrking, dyrehold og andre matkilder og undersøker hvorfor noen gårder overlevde og andre ikke.

21.03: Et unikt sverd fra vikingtid funnet på Jåttå – et maktsenter i vikingtid? Cora Oschman, teknisk konservator AM , UiS og Olle Hemdorff, arkeolog AM, UiS. Et innsyn i konserveringsarbeidet med sverdet, utfordringer og ny kunnskap. I 2022 fikk vi to deler av et sverd levert inn på museum. Disse ble funnet av en metallsøker på en åker på Jåttå. Året før hadde det blitt levert inn et annet rikt dekorert fragment fra samme område, som ikke var nærmere undersøkt. Allerede på røntgenbilde viste det seg å være et spesielt funn og de tre deler kunne forenes til en gjenstand. I området Hinna, Jåttå og Gausel er det mange funn fra vikingtid – kan vi tolke disse som et uttrykk for et maktsenter?

.


Bestill billetter

Salget er avsluttet nå Tuesday, 04 April 2023
dager
  • Wednesday, 01. February 2023 - Tuesday, 04. April 2023
ganger
  • 18:30 — 19:30
Adresse
  • Arkeologisk museum
    Arkeologisk museum
    4010, STAVANGER
Aldersgruppe
Tilbakebetaling og avbestilling
  • På grunn av begrenset sitteplass, ber vi deg avbryte minst 48 timer før et planlagt arrangement. Dette gir oss muligheten til å fylle arrangementet.
    Du kan avbestille via telefon eller online her.
  • Avbestillinger gjort 7 dager eller mer i forkant av arrangementets dato, vil få 100% refusjon.
  • Avbestillinger gjort innen 3 - 6 dager før arrangementets dato vil få et tillegs gebyr på 20%.
  • Avbestillinger gjort innen 48 timer til arrangementet vil få et tillegs gebyr på 30%.